Yutarken Yemek Borusunda Ağrı
24 Temmuz 2024

Yutarken Yemek Borusunda Ağrı


Yutarken yemek borusunda ağrı, sık karşılaşılan şikâyetler arasında yer alır. Özellikle yemek yeme esnasında görülen ağrı olarak tanımlanır. Yutma esnasında bu bölgede ağrı yaşanmasına neden olur. Bu süreç içerisinde tıkanıklık, nefes almada zorluk gibi şikâyetler oluşur. Günlük hayatın olumsuz etkilenmesine neden olan yutarken yemek borusunda ağrı, çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelir. Özellikle bu bölümde bulunan enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkar. Kişide bulunan tümör, tiroid, reflü gibi hastalıklardan dolayı da tetiklenir. Bu süreçte kişinin yemek yeme esnasında zorlanmasına neden olur. Genellikle yemek borusunda bulunan enfeksiyon veya iltihap, bakteri gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Uzun süre devam etmesi halinde kişinin vakit kaybetmeden doktora giderek gerekli tetkiklerini yaptırması gerekir.

Yutarken Yemek Borusunda Ağrı Neden Olur?

Reflü

Reflü hastalığı, yutarken yemek borusunda ağrı yaşanmasına neden olur. Yemek yenildikten sonra mide içerisinde bulunan asidin çoğalması ile yemek borusuna doğru ilerlemesi, yemek borusunda bulunan dokuların hasar görmesine sebebiyet verir. Bu bölümde kalıcı hasara neden olabilir. Bu süreç içerisinde yemek yenirken problem çekilmesi ile ağrı, sancı ve boğazda gıcıklanma hissi gibi sorunlar yaşanmasına neden olur. Doktora gidilerek gerekli tetkiklerin ardından reflü kaynaklı şikâyetin giderilmesi için reflü diyeti uygulanır. Ayrıca mide asidi düzenleyici ilaçlar kullanılarak, yemek yenilmesi esnasında mideye giren yiyeceklerin asit oranını artırmaması sağlanır. Böylece gerekli tedavi yapılırken; yemek borusu ağrısının giderilmesi desteklenir.

Enfeksiyon

Boğaz bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar, yutarken yemek borusunda ağrıyı tetikler. Özellikle üst solunum yolu hastalıkları içerisinde iltihap, enfeksiyon ve bakteri kaynaklı ağrılarda boğaz bölgesinde bulunan sinüslerin tıkanmasına neden olur. Bu durum yutkunma esnasında daralma meydana getirir. Bununla birlikte kişinin boğazında yanma hissi gözlenir. Yapılan tetkiklerin ardından enfeksiyona bağlı olduğu ortaya çıkmış ise, gerekli antibiyotik kullanımı ile tedavi gerçekleşir.

Tümör

Boğaz bölgesinde yer alan tümör, kist, tiroit gibi oluşumlar yutarken yemek borusunda ağrıya neden olabilir. Günlük hayatı olumsuz yönde etkiler. Yutkunma sırasında ağrı ve acıya neden olur. Bu süreç içerisinde gerekli kontrollerin yapılmasının ardından tümör, tiroit gibi hastalıkların varlığı saptanmış ise uygun tedavi ile giderilmesi sağlanır. Oluşan hastalığın tedavisinde ameliyat yöntemi kullanılarak tedavi sağlanır.

Sigara

Sigara kullanımı, sık karşılaşılan bu şikâyetin başlıca sebepleri arasında yer alır. Özellikle sigara kullanılması ile boğazda bulunan sinüslerin tıkanması sonucu ortaya çıkar. Boğaz enfeksiyonunu artırır. Sigara içilmesi nefes borusunu olumsuz yönde etkiler. Bu bölümde iltihap ve mukoza tabakasının oluşmasına neden olur. Bu süreç içerisinde yemek yenilirken ağrı yaşanmasına etki eder. Doktora gidilerek gerekli tetkiklerin uygulanmasının ardından kullanılacak ilaç tedavisi ile hastanın sigara kullanımını bırakması, hastalıkta düzelme sağlar.

Ekstra Bilgiler

Yutarken yemek borusunda ağrı yaşanmasının diğer sebepleri arasında şunlar bulunabilir:

  • Yemek borusu ülseri
  • Yemek borusu spazmı
  • Aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketimi
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Stres ve anksiyete

Bu tür şikayetlerin devam etmesi halinde, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulması önerilir. Erken teşhis ve tedavi, olası komplikasyonların önlenmesi açısından hayati önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sonnur

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yemek yerken yemek borumda bir ağrı hissediyorum, acaba bu reflüden mi kaynaklanıyor yoksa boğazımda bir enfeksiyon mu var? Reflü diyeti uygulamak ve mide asidi düzenleyici ilaçlar kullanmak bu ağrğyı hafifletir mi? Yoksa daha ciddi bir şey mi olabilir, örneğin tümör veya tiroid gibi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sonnur,

Yemek yerken yemek borusunda hissedilen ağrı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Reflü, yani mide asidinin yemek borusuna kaçması, bu tür bir ağrıya neden olabilir ve reflü diyeti uygulamak ya da mide asidi düzenleyici ilaçlar kullanmak belirtileri hafifletebilir. Ancak boğazında bir enfeksiyon da benzer şekilde ağrıya neden olabilir.

Bu belirtiler bazen daha ciddi durumlara da işaret edebilir. Örneğin, yemek borusunda bir tümör veya tiroid ile ilgili problemler de ağrıya yol açabilir. Bu nedenle, belirtiler devam ederse mutlaka bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Doktor, gerekli testleri yaparak kesin tanıyı koyacak ve en uygun tedavi yöntemini önerecektir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yemek Borusu Mantarı Tedavisi

Yemek Borusu Mantarı Tedavisi

Yemek Borusu Acıması Nedenleri?

Yemek Borusu Acıması Nedenleri?

Yemek Borusunun Görevi Nelerdir?

Yemek Borusunun Görevi Nelerdir?

Yemek Borusu Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Borusu Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yemek Borusu Nedir?

Yemek Borusu Nedir?

Yemek Borusu Kapakçığı Görevleri

Yemek Borusu Kapakçığı Görevleri

Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Sonrası

Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Sonrası