Mide Yemek Borusu Yanması, Beslenmek gereksinimiz için ideal formda yaratılmış olan sindirim sistemimizin iki önemli parçası olan mide ve yemek borusu, gün boyunca dış etkenlerden en çok etkilenen iki organdır. Besinlerin yutulması ve mide de parçalanması için gerekli olan asetik enzimler ve kasılmalar mide yemek borusu yanması sonucunu ortaya çıkarabilir.
Esasen normal şartlarda yanma hissi oluşmaz iken vücudun an itibarı ile psiko sosyal durumu ve anatomik sağlık durumu mide yemek borusu yanması olarak sonuçlanabilir. Mide yemek borusu yanması, daha çok tüketilen yağlar ile ilişkilendirilirken, soğuk algınlığı ve üşütme de bu şikayetlerin belirmesine neden olabilir.
Mide Yemek Borusu Yanması neden oluşur?
Ağır salçalı yemekler, fazla yağlı ve içeriğinde asit oranı yüksek olan domatesli yiyecekler, asitli içecekler, limon suyu içmek, acı biberi abartmak mide ve yemek borusunun yanmasına neden olabilir. Bunlardan başka bitter çikolata ve türevleri ile ucuz diye alınan yemeklik merdiven altı yağlar mide ve yemek borusu yanması için yeterli nedendir.
Merdiven altı yağlar içinde kullanılmış yemeklik yağların rafine edilmiş olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle ucuz yağları tüketmek doğru bir yaklaşım olmaz. Kanserojen özelliği taşıyan bu yağlar mide ve bağırsağın hazmedemeyeceği bir yağ olduğundan midenin yüksek asit üretmesine, böylece midenin ve yemek borusunun kendi asiti ile yanmasına neden olur.
Stres, Aksiyete ve psikomotor dengesini bozan hastalıklar mide ve yemek borusunu yakan bir başka önemli etkenlerdir. Bu rahatsızlıklar başgöstermesi ile birlikte mide yüksek miktarda adrenalin salgılar bu salgı midenin kasılmasına neden olur. Oluşan yeni durum mide yaralarının ortaya çıkmasına neden olur. Çabuk tedavi edilmeyen bu yaralar mide kanamalarına ve ilerleyen durumlarda ülser hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur.
Mide Yemek Borusu Yanmasında tedavi,
Reflü, ülser gibi hastalık oluşmuş ise ilk önce hekiminize başvurmanız gerekir. Sabahları erkenden uyanarak yürüyüş yapmak mide ve yemek borusu yanmasını hafifletir. Eğer yangı ve hafif ağrılar mevcut ise kudret narı tohumlarını ezin ve un haline getirin içine bir yemek kaşığı bal ilave edin ve aç karna yiyin. Bununla birlikte süt içmek mide ve bağırsak yangılarına iyi gelir.