{ "title": "Yemek Borusunda Yanma", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusunda-Yanma-12275.jpeg", "date": "21.01.2024 08:50:31", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Yemek Borusunda Yanma, Sindirim sistemimizin önemli parçalarından biri olan yemek borusu (Oesophagus, Türkçe'ye özfagus olarak geçmiştir) besinlerin ağız ve yutaktan geçerek mideye inmek için kullandıkları borudur. Yemek borusunda yanma bu aşamada gerçekleşebilir. Yemek borusunun yapısında peristaltizme (Besinlerin olduğu bölgenin genişlemesi) olanak veren kas kasılmaları ve gevşemeleri mevcuttur.

Bu haliyle yemek borusu besin içeriğinin ileri hareketini sağlar. Yemek borusunda yanma, daha çok hareketlerin oluşması sırasında meydana gelebilir. Sindirim sisteminin bir parçası olan yemek borusunda herhangi bir sindirim meydana gelmez. Fakat peristaltik hareketler sırasında bir miktar besinler ezilip midenin sindirmesine yardımcı olur.

Yemek borusunda yanmaya yol açan hastalıklar

Reflü, yemek borusundan besinler mideye taşınırken, gastrik aside karşı korumalıdır. Yemek borusunu koruyan organ direnci, luminal temizleme mekanizması ve antireflü bariyeri mevcuttur. Göğüs yangısı, yutma ağrısı, yutma güçlüğü gibi durumlar reflü belirtisi olabilir. Reflü yemek borusu ile mide kapakçığı bölgesinde meydana gelir. Mide kapakçığının özelliğini kaybetmesi ile asitli mide salgıları, midede oluşan hava ile yemek borusuna geçtiğinde asitler yemek borusunda yanma hissi meydana getirir. Bu durum ilerleyen zamanlarda onarılması mümkün olmayan yaraların ortaya çıkmasına neden olur, bu durum yemek borusunda yanma hissi oluşturur.

Özafajit, yemek borusunda yanmanın başka bir nedeni ağrılı yaralar olabilir. Mide ülseri ile ortaya çıkabilen bu durum akut gelişim ile şiddetli özafajit (Reflüden sonraki iltihaplı durum) oluşturabilir. Ağrı yutma sırasında artar, sızlama ve saplanıcı olarak gelişir. Özafajite yol açan durumlar daha çok radyasyon, alkol, çeşitli enfeksiyonlar ve hapların yan etkileri olarak sıralanabilir.

Mide krampları, Batın bölgesi kaslarını hareketleri ile ilişkili mide krampları aniden, kronik veya akut olarak gelişebilir. Daha çok hareketsiz yaşama bağlı minör hastalıklardan kaynaklanır. Örneğin uzun süre hareket etmeyen birinin aniden hareket etmesi ile kas dokuları beklenmeyen durum karşısında zorlanır ve kramp oluşmasına neden olur. Bu kramplar mideyi sıkıştırır yukarı doğru asit çıkışına neden olur. Böylece yemek borusunda yanma meydana gelir.

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, başta değişik yağlar ile yapılan yemekler olmak üzere besin formasyonunda değişiklik midenin asit miktarında artışa neden olur. Bu artış midenin yukarı doğru bası yapması ile bağırsaklara kadar asit çıkmasına neden olur. Bu durumda yemek borusunda yanma meydana gelir.

Zehirli maddeler içilmesi; başta çamaşır suları ve diğer asetik zehirler özellikle çocuklar tarafından bilinçsizce içilebilir. Temas ettiği yakma özelliği bulunan bu zehirli temizleyiciler sindirim sisteminin zayıf yerlerinden olan yemek borusunda daha fazla hasara neden olur. Oluşan yaralar yangıya neden olur.

Yemek borusunda yanma tedavisi nasıl yapılır?

Yanmanın önlenmesi için temiz bol su içmek önemlidir. Bununla birlikte süt içmek yangıyı azaltacaktır. Yemek borusunda oluşan yaralar için propolis önemli bir doğal tedavidir. Bununla birlikte rafine şeker ve unlu mamüllerden kaçınmalıyız. Yanmanın azaltılması için günlük dört sarımsak faydalı olabilir. Sarımsak dişleri ikiye bölünerek yutulduğunda mide asit dengesini ortalama bir seviyeye getirerek yemek borusu yanmasını önlemektedir. Bununla birlikte kefir içmek yemek borusu için oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan probiyotikler peristaltik hareketlerin zorlanmadan yapılmasına olanak verir. Daha esnek yemek borusu yanmanın daha azalmasına neden olur.
" } ] }