{ "title": "Yemek Borusunda Daralma", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusunda-Daralma-92745.jpg", "date": "19.01.2024 10:01:19", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yemek borusunda daralma, sık karşılaşılan şikâyetleri arasında bulunurken yemek yeme esnasında özellikle yutkunma problemleri çekilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle katı gıdaların tüketilmesi esnasında yutkunmada problem yaşanması ile bu bölgede bulunan daralma kendini belli eder. Yemek borusunda daralma genellikle yetişkinlerde görülen gırtlak problemleri içerisinde yer alır. Bunun sebebinin ise midede bulunan asit sıvısının yemek borusuna doğru ters yönde akması nedeniyle yemek borusunun mide asidine fazla maruz kalması sonucu bu bölümde oluşan daralma ile ortaya çıktığı açıklanmaktadır. Yemek borusunda bulunan hassasiyet sebebiyle bu bölümde geçici doku tıkanıklığı oluşmasına neden olur.

Yemek borusunda daralma etkileri nelerdir?

Halk arasında reflü olarak tanımlanan mide asidinin fazla olması yutak bölümünün hassas yapısının hasar görmesiyle birlikte sinirsel refleksler sonucunda yemek borusunda daralma oluşumuna neden olur. İlerlemiş safhasında kişide boğulacakmış gibi durumlar ortaya çıkar. Bu süreç içerisinde kişide ses kısıklığı gibi problemler yaşanırken; kişinin nefes alıp verme işleminde problem yaşandığı açıklanır. Yemek borusu daralması başka hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle kulak ağrıları, üst solunum yolları problemi, kronik öksürük gibi problemler sebebiyle de yemek borusu daralması ortaya çıkar. Yemek borusunu kaplayan et parçasının üst kısmını bırakması sebebiyle veya kişide bulunan demir eksikliği sonucunda yemek borusu daralmasının oluştuğu belirtilmektedir. Özellikle bu bölümde bulunan kas halkasının sıkılaşması sonucunda meydana gelen daralma da özellikle katı gıdaların borudan geçmesi esnasında sıkıntı yaşandığı açıklanmaktadır.

Yemek borusu daralma tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Bu problemi yaşayan kişinin vakit kaybedilmeden doktora giderek gerekli incelemelerini yaptırması gerekir. Bu işlem için endoskopi yöntemi kullanılarak boğaz bölümünde bulunan yemek borusunun görüntülü olarak durumu çekilerek yutkunma probleminin asıl nedeninin belirlenmesi gerekir. Özellikle mide kanserine sebep olan bu şikâyette gerekli endoskopi incelemeler yapılarak yemek borusunda daralmanın nedeni saptanır. Özellikle bu bölümde bulunan iltihap sebebiyle meydana gelen durum da ilaç tedavisi ile yemek borusu genişletilmesi sağlanır. Bu bölgede bulunan tıkanıklığın giderilmesi ile yemek borusu açılması desteklenerek, tedavi gerçekleştirilir. Aşırı darlık bulunan yemek borusunda ise tedavi için ameliyat yöntemi kullanılarak daralmanın giderilmesi sağlanır. Böylece bu bölümde bulunan hasarlı doku veya et parçası alınarak bu bölgede genişletilme gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında hastanın yatmadan 3 saat önce kesinlikle bir şey yememesi tavsiye edilir. Yatma saatine yakın bir şeyler yenilip içilmesi ile mide asidinin boğaz bölümüne ulaşarak yemek borusuna gelip bu bölüme tekrar hasar vermesi sebebiyle kişide bulunan tedavinin olumsuz yönde etkilediği açıklanmaktadır. Özellikle akşam 7'den sonra hiçbir şey yenilip içilmemesi tavsiye edilir. Ayrıca bu süreç içerisinde kişinin gazlı içecek alkol tüketiminden uzak durması gerekirken; acı, baharatlı, konserve gıdalardan kaçınması ile yemek borusu daralmasının tedavisi gerçekleştirilir. Bu noktada midede bulunan asidin azaltılması için gerekli ilaç tedavi gerçekleştirilir. Bu hastalıkta tanı ve tedavi son derece önemlidir. Özellikle bu bölümde bulunan daralma astım, akciğer hastalığı, karaciğer hastalığı, mide problemi ve kronik faranjit, kanser, Sinüzit gibi hastalıkların oluşmasına sebebiyet verdiği için gerekli tedavi ile oluşan daralmanın giderilerek hastanın rahatlaması sağlanır.
" } ] }