{ "title": "Yemek Borusunda Ağrı Hissi", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusunda-Agri-Hissi-93351.jpg", "date": "19.01.2024 16:13:06", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yemek borusunda ağrı hissi, sık sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer almaktadır. Yemek borusu vücudunun işleyişi içerisinde önemli görevler üstlenen bölümdür. Özellikle ağza alınan yiyeceklerin mideye taşınması noktasında önemli görevleri olduğu belirtilmektedir. Bu bölümde bulunan ağrıların düzenli şekilde hissedilmesi ile vakit kaybedilmeden doktora gidilerek gerekli araştırmanın yapılması gerekir. Yemek borusu ağrısı bazen kramplar şeklinde ortaya çıkarken; özellikle yemek yeme esnasında katı yiyeceklerin yutulması noktasında ortaya çıkan ağrılar olarak gözlenir. Hasta da bulunan bazı hastalıklardan dolayı ortaya çıktığı belirtilirken; bu süreç içerisinde reflü sebepli yemek borusu kaslarının hasarı sonucu ortaya çıkar. Sinir sistemi problemi, anksiyete bozukluğu gibi sebeplerden dolayı ortaya çıktığı belirtilmektedir. Yemek borusunda ağrı hissi yaşanmasının nedeninin tam olarak bilinmesinin yanı sıra yutma esnasında ağrının yaşanması sinirlerde oluşan bozukluğundan dolayı da oluştuğu düşünülmektedir. Ayrıca bazı kişilerde soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan hassasiyet sebebiyle ağrıların yaşandığı belirtilmektedir.

Yemek borusunda ağrı hissinin başka hastalıklarla ilişkisi

Kişide bulunan mide problemleri, boyun fıtığı, tiroit veya göğüs ağrıları sebebiyle yemek borusunda ağrı oluşumuna neden olduğu belirtilmektedir. Özellikle ve mide ekşimesi, reflü, astım, karaciğer hastalığı veya Akciğer rahatsızlıklarının dolayı da yemek borusunda ağrı hissi oluştuğu belirtilmektedir. Bu süreç içerisinde sırta veya boyuna vuran ağrılar ile kendini belli belli eden şikâyetlerde boyun bölümünde bulunan doku hasarı ile ortaya çıktığı gözlenirken; bu süreç içerisinde tiroit veya boyun fıtığına bakılmasının da gerekli olduğu belirtilmektedir.

Yemek borusunda ağrı hissi tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Yutkunma esnasında ortaya çıkan ağrılar sebebiyle kişinin vakit kaybedilmeden doktora giderek gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Doktorun hastanın öyküsünü dinlemesinin ardından endoskopi yöntemi ile yemek borusunda ağrı yaşanmasının sebebinin belirlenmesi sağlanır. Yemek borusunun iç kısmına doğru küçük ışıklı görme aleti sallanması ile uygulanırken; bu süreç içerisinde doktorun yemek borusu testi istemesi ile asıl tanınan konulacağı belirtilmektedir. Ayrıca yemek borusunda bulunan asit seviyesinin ölçülmesi önemlidir. Mideden gelen asit sıvısının yemek borusuna verdiği hasarın görülmesi için başka testlerde uygulanır. Genellikle Reflü sebebiyle meydana gelen bu problemde kişiye uygulanacak diyet listesi ile mide içerisine giren besinlerin asit seviyesini azaltılması sağlanır. Ayrıca bu süreç içerisinde mide asitdinin azaltılmasını sağlayan ilaç kullanılması gerekir. Yemek borusunda bulunan kaslarının ağrıya neden olduğu belirtilirken; uygulanacak nitrat ve kalsiyum ilaç uygulaması ile bu bölümde genişleme sağlanır. Bazı hastalarda depresyon sebebiyle meydana gelen yemek borusunda ağrı hissi noktasında antidepresan ilaç kullanımının verildiği de belirtilmektedir. Tedavi süreci içerisinde hastanın düzenli nefes egzersizi yapması tavsiye edilir. Nefes egzersizi sayesinde ağrıların giderilmesi sağlanır. Yemek borusu krampları sebebi ile ortaya çıkan ağrıların giderilmesi için cerrahi yöntem kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Yemek borusunun etrafında bulunan kasların kesilmesi ile tedavi gerçekleştirilirken; yemek borusu hasarı fazla olan hastalara bu işlem uygulanır. Bu süreç içerisinde hastanın bol sıvı tüketmesi, katı gıdalardan uzak durması, C vitamini bakımından zengin besinler tüketilmesi tavsiye edilir. Böylece yemek borusunda ağrı hissinin tedavisi gerçekleştirilir.
" } ] }