{ "title": "Yemek Borusu", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-97665.jpg", "date": "22.01.2024 01:19:35", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Yemek Borusu, besinlerin ağız ve yutaktan sonraki geçiş bölümü olan boş bir tüptür. Özofagus olarak da bilinir. Yemek borusu içten dışa doğru; özrtü epitel doku, düz kas doku ve bağ dokudan meydana gelir. İnsanlarda hemen hemen 25 cm'ye kadar boylarda ve 2 cm'ye kadar da ene sahiptir. Erişkin olan sığırlarda yemek borusunun boyu hemen hemen 1m kadar vardır. Yemek borusu kompleks ve karmaşık çalışır. Yediğimiz yiyecekler ağız ve yutaktan sonra yemek borusuna gelir ve yemek borusu bu esnada peristaltik hareket (Ritmik ve kuvvetli olan kasılıp gevşeme hareketi) yapar. Yemek borusunun en önemli özelliği burada sindirim olayının olmamasıdır. Yediğimiz yiyecekler yemek borusundan sonra mideye uğrar. Ağız ve mideyi birleştiren borudur. Yemek borusunda sindirim olmaz fakat yaptığı peristaltik hareketler sayesinde kısmen mekanik sindirim yapar.