Yemek Borusu Ülseri: insanlarda genellikle 40'lı yaşlardan sonra görülmekte, sebebi reflüye bağlanmaktadır. Ağza alınan yemek, ağız içinde çiğnendikten sonra tükürük ile karışıp, daha sonra yemek borusundan geçerek mideye iner. Mide tarafından salgılanan sıvı ile karışır. Bu karışım olayından sonra midedeki maddelerin tekrar yemek borusuna kaçma olayına Reflü adı verilir. Bu olayı yaşayan kişi, bu esnada mideden göğüs kemiğine doğru yayılan bir yanma ile ağza acı su gelmesinden şikâyet eder olur. Bundan ayrı olarak, yemek borusuna geri kaçan bu karışım sonucu, yemek borusunda kalıcı hasarlar ve yaralanmalar meydana getirir. Bu, yemek borusu ülseri oluşumuna neden olur.
Yemek Borusu Ülserini Önleme
Yemek borusunda ülser oluşumunun önüne geçmek için, reflüye karşı önlem almak gerekir. Bunun için de uzmanların önerdikleri tavsiyelere uymak lazımdır.
Yemek miktarını azaltmak ancak, sık ve düzenli olarak yemek yenir.
Yemek yedikten en az 2 3 sonra saat yatağa girin.
Yiyecekleri yavaş yavaş yiyin, iyice çiğneyin
Çok sıcak ya da çok soğuk yiyeceklerden kaçının.
Mümkün olduğu kadar stresten uzak durun.
Vücuda sıkacak kadar dar giysiler giymeyin.
Fazla kilolarınızdan kurtulun.
Sigara reflüyü tetikler, bu yüzden sigarayı bırakın ya da azaltın.
Rahat bir yatış için, vücudun üst kısmı ile başın yukarıda olması faydalı olur.
Başka rahatsızlıklar nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar reflüyü arttırabilir. (Ağrı kesici ilaçlar)
Yiyecek grubundan; Haşlanmış veya ızgara et, tavuk, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, reçel, bal, zeytin, haşlanmış yumurta, makarna, pirinç, pişmiş sebzeler, komposto, sütlü tatlılar, sade kek, kabak tatlısı, lokum, jöleli tatlı.
Yağlar; Zeytinyağı, çiçek yağı, mısır özü yağı
Baharat; Tuz, nane, kimyon tarçın, kekik gibi gıdalar tüketilebilir.
Yemek Borusu Ülserinde Kaçınılması Gereken Gıdalar
İçecekler: Alkollü içecekler, kolalı ve karbonatlı içecekler, kahve, Nescafe, konserve meyve suları.
Yiyecekler: Kızartmalar, Kızarmış et, tavuk, sucuk, salam, sakatat, sahanda yumurta, tulum peyniri, nohut, Kuru fasulye ve mısır gibi gaz yapıcı gıdalar, yağda kızartılmış hamur tatlıları, çikolata, kuru yemiş, tahin helvası.