{ "title": "Yemek Borusu Tıkanıklığı", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Tikanikligi-39864.png", "date": "20.01.2024 02:04:00", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yemek Borusu Tıkanıklığı: Yediğimiz yiyeceklerin mideye geçmesini sağlayan yutak ile mide arasında bir tüp biçiminde bir organ olan yemek borusu, birçok nedenden dolayı tıkanabilir. Bu rahatsızlık doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Yemek borusu tıkanıklığı kişinin yaşam kalitesini düşüren oldukça tehlikeli bir durumdur. Çünkü yemek borusu tıkanıklığı durumunda yemek borusu daralır ve tüketilen yiyecekler yemek borusuna takılabilir. Bu rahatsızlığı olan kişilerin bazılarında kromozom anormalliği ve kalp hastalıkları gibi birtakım rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir.

Yemek borusu tıkanıklığı nedenleri, bazı hastalıklar yemek borusu tıkanıklığına yol açabilir. Bu hastalıklar arasında en yaygın görüleni kronik hale gelmiş gastroözefagial reflü hastalığıdır. Bu hastalık neticesinde gelişebilecek pektik striktür adı verilen yemek borusu darlıkları reflünün yemek borusunun alt bölümünde meydana getirdiği inflamasyon sonrası yemek borusunda belirli bir zaman sonra tıkanıklık meydana gelebilir. Bunun yanı sıra yemek borusu tıkanıklığı nadir de olsa özofagus tümörleri gibi rahatsızlıklardan dolayı radyosyon tedavisi alınması sonucunda ortaya çıkabilir.

Yemek borusu tıkanıklığı belirtileri, bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle yutma eyleminde oldukça zorluk çekerler ve bazı katı gıdaları yutarken oldukça acı hissedebilirler. Bunun yanı sıra yemek borusu tıkanıklığı belirtileri arasında tüketilen yiyeceklerin soluk borusuna kaçması ve bu durumda soluk alıp vermede güçlük yaşanması, sürekli geğirmek ve ağza acı su gelmesi, yiyecekleri yutarken boğulacakmış hissi ve öksürük ile göğüste rahatsızlık hissi sayılabilir.

Yemek borusu tıkanıklığı tedavisi, yemek borusu tıkanması tedavisi cerrahi olarak yapılır. Yemek borusunun halka kısımlarında balonun şişirilmesi ile genişletilen yemek borusu tıkanıklığı ameliyatı ile hastaların büyük bir bölümünde iyileşme görülür. Yemek borusu tıkanıklığı ameliyatı aynı zamanda yemek borusu halkalarının dar olduğu kısımlarda elektrokotor ya da argon plazma koagülasyonu ile kesme işlemi olarak da yapılabilir. Ameliyatından sonra hastanın boğazında hafif uyuşukluk hissi olur. Bu durum geçtikten sonra hasta ilk olarak sıvı gıdalarla zamanla da katı olarak beslenmeye başlayabilir.
" } ] }