{ "title": "Yemek Borusu Stenti", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Stenti-13934.jpg", "date": "19.01.2024 00:11:46", "author": "Esma Ekemen", "article": [ { "article": "Yemek Borusu Stenti; Yemek borusu sindirim sisteminde ağızdan alınan besinlerin mideye iletilmesini sağlayan yol görevi görmektedir. Yemek borusu sindirim sistemi organı olmasına rağmen sindirim işlemi yapmaz. Sadece ağızla alınan besinlerin mideye iletilmesini sağlar. Yemek borusunun boyu yaklaşık olarak 25 cm, çapı ise 2 cm civarındadır. Yemek borusunun iç yüzeyi besinlerin kolay geçmesini sağlayacak biçimde kaygan bir mukozayla örtülüdür. Ağızla alınan besin yemek borusundan geçemeyecek büyüklükte olursa ve yemek borusunda tıkanırsa vücudumuz bu duruma refleks olarak ağza salya salınımı yapar. Salınan bu salya yemek borusundaki besinin kolayca geçmesini sağlar. Alınan besinlerin mideye iletilmesini sağlamasının yanında hava yutulmasını engelleme görevi de vardır. Yemek borusu genellikle nefes borusuyla karıştırılır. Dışarıdan elimizi boğazımıza koyduğumuzda hissettiğimiz halkalı yapı yemek borusu değil soluk borusudur.

Yemek Borusu Stenti

Temek borusunda oluşabilecek daralma veya tıkanmalarda hastanın yemek yemesini yani yutkunmasını sağlamak için uygulana yöntemdir. Yemek borusunda besinlerin mideye aktarılması fonksiyonunu kazandırmak adına yapılan işleme yemek borusu stenti takılması denir.

Yemek Borusu Stenti Kimlere Takılır?

Yemek borusu stenti takılması gereken durumlar;
Bu gibi durumlarda sıklıkla stent uygulanır.

Yemek Borusu Stenti Uygulanışı?

Yemek borusuna stent uygulanmadan önce stent uygulanacak bölgenin tespiti yapılır. İşlem ise endoskopi işlemine benzer bir şekilde önce boğaz spreyiyle bölgesel uyuşturma sağlanması ve sonra da darlık olan bölgeye stentin yerleştirilmesi esasına dayanır. Stent yerleştirildikten sonra stentin doğru takılıp takılmadığı ve işlevini yerine getirip getirmediği kontrol edilir. İşlemin başarılı bir şekilde yapıldığı emin olunduktan sonra işlem sonlandırılır. İşlemin süresi yaklaşık olarak 20 dakikadır.

Yemek Borusu Stenti Sonrası Hasta Takibi

Yemek borusu stenti uygulanmasından sonra hastalar kısa bir süre ağrı hissedebilirler. Yerleştirilen stent yemek borusunda tahrişe neden olacağından irritasyon hissi oluşur. Bunun yanında yemek borusunda yanma hissi ve bazen de az miktarda kan gelmesi normal bulgulardır. Bu bulgular az ve kısa süreli olması önemlidir devamlı ve çok olursa stent kontrol edilmelidir.

Yemek Borusu Stenti Komplikasyonları
" } ] }