{ "title": "Yemek Borusu Neden Yanar", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Neden-Yanar-74248.jpg", "date": "19.01.2024 08:00:22", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yemek borusu neden yanar, sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde bulunurken; özellikle yemek yenilmesinin ardından ortaya çıktığı belirtilmektedir. Halk arasında reflü hastalığı olarak tanımlanan bu şikâyetin hazımsızlık sebebi ile ortaya çıktığı görülürken; mide sıvısında bulunan asidin neden olduğu belirtilmektedir. Yemek borusu neden yanar noktasından midede bulunan asidinin çoğalmasını tetikleyen besinlerin tüketilmesi sonrasında asidin yemek borusuna doğru ilerlemesi sebebiyle ortaya çıkan problem olarak belirtilmektedir. Böyle şikâyetlerini bulunan kişinin günlük tükettiği yiyeceklere dikkat etmesi halinde yanmada azalma sağlanır. Ancak sürekli yemek borusunun yanması şikâyeti bulunan kişinin vakit kaybedilmeden doktora giderek gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.

Yemek borusu neden yanar

Oluşan bu problem bazı kişilerde soğuk algınlığı olarak belirtilse de asıl nedenin yemek borusunda mide asidinin olması ile ortaya çıktığı belirtilmektedir. Mide asidinin ağza doğru gelmesiyle hoş olmayan tuhaf bir tat ortaya çıkar. Genellikle bu probleminin yemek yenmesinin ardından ortaya çıktığı belirtilirken; acı bir tat olarak gırtlağı yakan bir durumla kendini belli eder. Kişinin aşırı baharatlı ve kızartma türü tüketmesi oluşan problemin daha fazla olmasına neden olur. Bu süreç içerisinde yemek yenirken yiyecekler yemek borusundan mideye doğru ilerlediği için midede bulunan problemlerinde tekrar yukarı doğru etki ettiği belirtilmektedir. Vakit kaybedilmeden doktor kontrolü gerekir. Bu süreç içerisinde kişide boğaz ağrısı, boğazda gıcık, yanma ile kusma hissi ortaya çıkar.

Yemek borusu neden yanar tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Öncelikli olarak kişinin doktora giderek gerekli şikâyetlerini anlatması gerekir. Sonrasında doktorlarının isteyeceği bazı tetkikler ile yemek borusu yanmasının nedenleri saptanır. Bu süreç içerisinde kişinin yemek borusu filmi, gastro uygulanması, özefagus manometre değerleri, oniki bağırsak filmi, pH metre uygulaması yapılarak mide yanmasının asıl nedeni saptanır. Reflüden dolayı meydana gelen yemek borusu yanmasının tedavisi için gerekli ilaç uygulaması gerçekleştirirken; bu süreç içerisinde kişinin günlük beslenme alışkanlığını değiştirmesi fayda sağlar. Bu süreç içerisinde hastanın günde en az 3,5 litre su içmesi son derece faydalıdır.
" } ] }