{ "title": "Yemek Borusu Kasılması", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Kasilmasi-62489.jpg", "date": "23.01.2024 06:09:09", "author": "Melis Kılıç", "article": [ { "article": "
Yemek borusu kasılması, Ağız yoluyla mideye yiyecek götüren yemek borusunun işlevi dışında, düzenli olmayan aralıklar ile ve bazı zamanlarda çok güçlü bir şekilde kramp geçirmesidir. Yemek borusunun normal işlevi, yiyecekleri mideye taşımakla eş zamanlı olarak kasılmaktır. Yemek borusu kasılması ise besinlerin mideye taşınması sırasında taşıma işlemini engelleyerek yemek borusuna takılmasına neden olabilmektedir.

Yemek borusu kasılması genellikle nadiren görülmektedir. Yemek borusu kasılmasını akla getiren nedenler reflü, akalazya, yemek borusu kaslarının ve alt yemek borusu kasının bozukluğu ile ilişkili bir sinir sistemi ile alakalıdır. Anksiyete ve panik atak gibi kaygı ile ilişkili bazı psikolojik rahatsızlıklar da yemek borusu kasılmasına neden olabilmektedir.

Yemek Borusu Kasılması Belirtileri Nelerdir?

Yemek borusu kasılması olan insanların birçoğunun kollarına, sırtına ve çeneye kadar uzanan bir ağrısı bulunmaktadır. Bu göğüs ağrısı kalp krizi ağrısına benzemektedir. Göğüs ağrısı mevcut ise kalp hastalıkları ihtimalini ayırt etmek için.

Diğer yemek borusu kasılması belirtileri şunlardır:
Yemek Borusu Kasılması Neden Olur?

Yemek borusu kasılmasının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı doktorlara göre yemek borusu kasılmasının yutma fiilini kontrol eden sinir sistemlerinde oluşan bozukluktan kaynaklanmaktadır. Bazı kişilerde çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler ve içecekler tüketmek yemek borusu kasılmasına neden olabilmektedir.

Yemek Borusu Kasılması Tedavisi Nasıldır?

Tedavi yemek borusu kasılmasına neden olan sorunun tespit edilmesi ile yapılmaktadır. Örneğin reflü nedeni ile meydana geliyor ise çoğunlukla yaşam tarzında ve yemek düzeninde değişiklikler yapılarak tedavi edilmektedir. Bunun dışında mide asidi azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır.

Yemek borusu kasılması, yemek borusu kaslarının gevşemesi amacıyla nitratlar ve kalsiyum kanal blokerları kullanılarak da tedavi edilebilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda gerek görüldüğünde doktorunuz anti-depresan tedavisi kullanmanızı isteyebilir.
" } ] }