{ "title": "Yemek Borusu Kapakçığı", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Kapakcigi-58753.jpg", "date": "19.01.2024 01:48:12", "author": "PINAR ALKIŞ", "article": [ { "article": "Yemek Borusu Kapakçığı, Yemek borusu ile mide arasında bulunan sindirimde oldukça önemli görevi bulunan KÖS adı ile anılan parçadır. İşlevi ise mideye gönderilen yiyeceklerin tekrar yemek borusuna gelmesini engellemek ve sindirimi sağlamaktır. Yemek borusu kapakçığı tek yönlü olarak çalışır, yutkunma hareketi ile açılır kapanır. Dolayısıyla midede oluşan hareket yemek borusu kapakçığının açılmasını sağlamaz. Yemek borusu kapakçığı yaşam kalitesi açısından çok önemlidir. Dikkat edilmezse yemek borusu kapakçığında gevşeme veya tamamen açık kalma sorunları meydana gelebilmektedir.

Yemek Borusu Kapakçığı Gevşemesi-Açık Kalması

Yemek borusu kapakçığının gevşemesi mide ile yemek borusu dolayısıyla ağız arasında iletişimin tam kapanmamasına sebep olur ve bu durum reflü olarak adlandırılır. Stres, düzensiz beslenme, fazla kilo, yağlı ve asitli yiyeceklerin fazla tüketilmesi, sigara ve alkol tüketiminin fazla olması sebepleriyle yemek borusu kapakçığı gevşer. Bu durumda da mideye gönderilen yiyecekler tekrar mide borusuna ve ağza gelir.

Genellikle midedeki yiyeceklerin oluşturduğu asit geri geldiği için yemek borusunda yanma hissi, midede ağrı ve ekşime, ağız kokusu, ağızdan acı tat gelmesi gibi rahatsız edici etkileri olduğundan yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Yemek borusu kapakçığında gevşeme olması durumu tedavi edilmezse diş çürümesi, kronik astım, sinüzit, farenjit gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.

Yemek Borusu Kapakçığı Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yemek borusu kapakçığında meydana gelen gevşemenin teşhis edilmesindeki en kesin yöntem endoskopi yapılmasıdır. Genellikle ilaç ile tedavi edilen hastalık ileri boyutlara ulaştığında neredeyse %100 başarılı gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile de tedavi edilebilmektedir. İlgili belirtiler varsa ihmal edilmeden doktora başvurulmalıdır.
" } ] }