{ "title": "Yemek Borusu Kanseri", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Kanseri-62113.jpg", "date": "18.01.2024 22:46:30", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Yemek borusu kanseri, Yemek borusu veya tıptaki ismi ile özofagus, ağız boşluğunun sonundan başlayıp göğüs kafesi içinde soluk borusunun arkasında devam eden ve karında mide başlangıcında diyafram düzeyinde sonlanan, aldığımız gıdaları midemize taşıyan vücudumuzun sindirim sisteminin bir parçasıdır. Yemek borusunu uzunluk olarak, yetişkinlerde ortalama 25- 30 santimetre uzunluğundadır. Yemek borusunda, gırtlaktan itibaren görülen kansere yemek borusu kanseri denir. Yemek borusu kanserleri, değişik ırk ve coğrafi bölgelere göre farklı sıklıklarla görülen sindirim sistemi kanseridir. Bilimsel incelemelerde iki değişik kanser tipi bulunmaktadır, bunlar, Skuamöz ve adenokanser olarak adlandırılır. Yassı hücreli kanser, yemek borusunun iç tabakada bulunan yassı hücrelerde ortaya çıkar. Bu kanserler genel olarak yemek borusu üst ve orta kısımlarda görülmektedir. Adenokanser kanserler ise genellikle alt uçtaki salgı bezlerinden kaynaklanırlar. Günümüzde her iki kanser tipinin de görülme sıklığı artmaktadır.

Yemek borusu kanseri sebepleri nelerdir?

Yemek borusu kanserinin kesin sebepleri bilinmemekle birlikte, yemek borusu kanserlerinde genetik yatkınlıktan daha çok, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının etken olduğu sanılmaktadır. Besinlerin hijyenik olmayan ortamda saklanması ve uzun sürede tüketilmesi, sağlığa uygun olmayan katkı maddeleri, füme et gibi duman altında hazırlanmış gıdalar, çiğ gıdalar ve konserve besinlerdeki bazı mikro organizmalar kansere zemin hazırlar. Yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre, yemek borusu kanserlerinin diğer sebepleri arasında alkol ve sigara tüketimi de yemek borusu kanserlerinin oluşumunda önemli bir yer tutmaktadır.

Yemek borusu kanseri belirtileri nelerdir?
Yemek borusu kanseri nasıl teşhis edilir?

Yemek borusu kanserinin tanısı ve diğer bölgelere de yayılıp yayılmadığını anlamak amacıyla birçok testler uygulansa da kesin teşhis konulmasında en sağlıklı yöntem biyopsi yapılmasıdır. Biyopsi yapılmasının mümkün olmadığı yerlerde, Manyetik rezonans, tomografi, endoskopi gibi diğer görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılmaktadır.

Yemek borusu kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Yemek borusu kanseri tedavi yöntemleri, teşhis edilen kanserin türü ve evresi, muhtemel yan etkileri ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Özofogus ve lenf düğümleri bölgesine yayılmamış yemek borusu kanserleri tümörlerinde genel olarak, radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi operasyon seçenekleri uygulanırken, skumaoz hücreli yemek borusu kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi tedavi şeklinin birlikte uygulanması tavsiye edilmektedir. Cerrahi operasyon ise teri tedavilerinin sonuçlarına bakılarak planlanmaktadır. En son bilimsel çalışmalar ameliyat öncesi kemoterapinin ameliyat seçeneğinden daha iyi sonuç verdiğini ortaya koymuştur.
" } ] }