{ "title": "Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Kanseri-Ameliyati-34928.jpg", "date": "20.01.2024 03:12:59", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı, Yemek borusu, göğüs kafesinde içerisinde, nefes borusunun hemen arkasında yer alan, içi boş tüp şeklinde bir organımızdır. Yaklaşık olarak boyu 25-28 cm uzunluğundadır ve sindirim sisteminin bir parçasıdır ve yediğimiz gıdaların mideye taşınması işlevini yerine getirir. Kanser diğer tüm organlarımızda olduğu gibi yemek borusunda bulunan hücrelerde de oluşabilmektedir. Normal olarak ihtiyaç halinde veya yaşlanma süreci içerisinde hücreler büyür ve bölünürler. Bazı hallerde bu süreç içerisinde hatalar oluşur ve ihtiyaç olmadığı halde yeni hücre oluşumları ortaya çıkar. Bu aşırı ve kontrol dışı gereksiz hücre çoğalması sonucunda, tümör denilen doku oluşumları ortaya çıkar.

Tıpta yemek borusu kanseri evrelere ayrılmış olduğu gibi, yemek borusu kanser evreleri Roma rakamları ile ifade edilmiştir. Bu evreler I, II, III ve IV evreyi ifade etmektedir. Evre I erken evre kanseri olarak belirtilmiş olmakla beraber evre IV ileri derecede kanserini belirtmekte kullanılır. Dikkat edilmesi gereken husus ise ileri evrede kanser tanısı vücudun diğer organ veya dokularına yayılım gösterme eğiliminde olan kanseri belirtmektedir.

Yemek borusu kanseri ameliyatı nasıl yapılır?

Evre I olarak belirtilen erken evre yemek borusu kanserinde, ameliyat yöntemi oldukça iyi bir seçenektir. Yapılan cerrahi operasyon ile yemek borusunun kanserli kısımdan 8 ile 10 cm yukarı ve aşağı kısımları da içine alacak biçimde tüm kanserleri lenf düğümlerini çıkartır. Eğer yemek borusu kanseri ameliyatı sonucu midenin tamamı çıkarılmak zorunda kalınması durumunda, bağırsağın bir kısmı da kullanılarak, kalan yemek borusu ile bağırsak arasında bağlantıyı sağlar. Ameliyat sırasında ince bağırsak içerisine bir beslenme tüpü yerleştirilmek sureti ile iyileşme sürecinde hastanın beslenmesi sağlanır. Yemek borusu kanseri ameliyatı sonrası muhtelif şiddette ağrılar olabilir, bu konuda hekiminiz size ağrıları hafifletmek için uygun ilacı verecektir. Ameliyat sonrası iyileşme süresi kişiden kişiye değişmektedir, hastanede yatış süresi genel olarak bir hafta veya daha uzun süreli olabilmektedir. Yemek borusu ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastaneden çıktıktan sonra da devam edecektir.
" } ] }