{ "title": "Yemek Borusu Kalınlaşması", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Kalinlasmasi-66181.jpg", "date": "20.01.2024 11:30:39", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Yemek borusu kalınlaşması, sık karşılaşan şikâyetler içerisinde yer alır. Genellikle besinlerin mideye taşınması esnasında sıkıntı ile ortaya çıkar. Yemek borusu vücut içerisinde kaslı bir yapı olmasının yanı sıra mideye giden kanal olarak belirtilir. Yemek yeme esnasında bu bölümde bulunan kaslar gevşeyip kasılarak boğaza gelen yiyeceklerin mideye doğru gönderilmesi sağlanır. Yemek borusunda herhangi bir sebepten meydana gelen hasar sebebiyle yara meydana gelir. Bu süreç içerisinde daralma oluşur bu sebepten dolayı yemek borusu kalınlaşması meydana gelir. Yara dokusunun çoğalması ile daralmada artma yaşanır.

Yemek borusu kalınlaşması belirtileri nelerdir?

Tıp içerisinde yaygın olarak gözlenen hastalıktır. Yemek yeme esnasında problem yaşanmasıyla ortaya çıkar. Bu süreç içerisinde kişinin boğazında bir şey varmış gibi takılma hissi meydana gelir. Ayrıca yemek yeme esnasında yiyeceğin boğaza takılmasıyla öksürük gıcık gibi şikâyetlere neden olur. Bazı hastalarda ağrı eşlik eder.

Yemek borusu kalınlaşması sebepleri nelerdir?

Yemek borusunda bulunan Özofagus sfinkter ismi verilen yemek borusu kas halkasının zarar görmesiyle ortaya çıkar. Özellikle reflü hastalığı veya mide ekşimesi nedeniyle ortaya oluşur. Midede bulunan asidinin yemek borusuna doğru ilerlemesi, yemek borusu dokusunun hasar görmesine neden olarak yemek borusu kalınlaşmasını oluşturur. Kişide bulunan enfeksiyon yemek borusuna yerleşmiş ise bu bölgeye hasar vererek kalınlaşmaya neden olur. Ayrıca kül suyu kostik içerikli yakıcı şeylerin yutulması yemek borusu dokusunun hasar görmesine sebebiyle kalınlaşmayı tetikler. Bazı ilaçların yan etkisiyle yemek borusu kalınlaşması ortaya çıkar. Özellikle Aspirin tetrasiklin ilaçları neden olur. Kişide bulunan yemek borusu kanseri kalınlaşmanın başlıca nedenleri içerisindedir.

Yemek borusu kalınlaşması tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Doktora gidilerek gerekli tetkiklerin ardından tanı gerçekleştirilir. Bu süre içerisinde endoskopi yöntemi kullanılarak yemek borusuna doğru alet sallanır. Görüntüleme işlemi ile yemek borusu kalınlaşmasının hangi düzeyde olduğu kontrol edilir. Tekrar eden hastalık olmasının yanı sıra özellikle alkalin tüketilmesiyle kalınlaşmanın kansere sebebiyet verdiği görülür. Bu bölümde bulunan kas halkasının genişletilmesi ile açılması sağlanır. Bu süreç içerisinde lokal anestezi kullanılarak bölgenin uyuşturulması ile daralan bölgede yüksek basınç içeren balon uygulaması sayesinde bu bölümünün esnetilmesi sağlanır. Bu bölgede istenilen büyüklükte genişleme meydana gelene kadar işlemler tekrar eder. Reflüden dolayı meydana gelen kalınlaşmanın tedavi edilmesi daha zordur. Bu süreç içerisinde ilaç tedavi kullanılırken mide; asidini dengeleyecek ilaç kullanılması gerekir.
" } ] }