{ "title": "Yemek Borusu İltihabı", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Iltihabi-22727.jpg", "date": "19.01.2024 16:43:13", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Yemek Borusu İltihabı, bu rahatsızlık genelde mide reflüsü rahatsızlığı olan kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Yemek borusu iltihabının​ tedavisi altta yatan sebebe göre tedavi edilmesi gerekir. Verilen ilaçların haricinde yemek borusu iltihabının tedavisinde beslenmeye de çok dikkat etmeniz gerekir.

Yemek Borusu İltihabı Neden Olur?

Mide Fıtığı: Mide fıtığı rahatsızlığı midenin bir bölümünün göğüs kafesine taşmasıdır. Bu rahatsızlık şu sebeplerden dolayı ortaya çıkar.
Reflü: Asit reflüsü ya da mide reflüsü olarak da adlandırılan bu rahatsızlık yemek borusu iltihabının en büyük sebebidir. Reflü rahatsızlığı aşağıda listelenen sebeplerden dolayı meydana gelir:
Bulaşıcı Hastalıklar: Mantarlar, vücuda giren bakteriler ve mantarlar yemek borusu iltihabının en büyük sebebidir. Bu hastalığa yol açan viruslere örnek verecek olursak uçuğa sebep olan herpes virüsü ve kandida mantarı örnek verilir. Bulaşıcı hastalıklar kemoterapi tedavisi almak ya da şeker hastalığı gibi sebepler yüzünden bağışıklık sistemini zayıflatan kişilerde oldukça sık rastlanılır.

Kusmak: Kusma sırasında midede bulunan asit yemek borusunun yanmasına neden olmaktadır. Yemek borusunun yanmasına sebep olan bu asit yemek borusu iltihabına yol açar. Kişi eğer devamlı kusuyor ya da çok güçlü kusuyorsa yemek borusunda iltihaplanma riskini artıran bir durumdur.

Yemek Borusu Belirtileri Nelerdir?

Yemek borusu iltihabı aşırı yağlı yiyecekler yemek, sigara içmek ve alkol içildiğinde giderek şiddetlenir. Alkol, sigara ve yağlı yiyecekler haricinde bu hastalığın belirtileri şunlardır;
Yemek Borusu İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Az Yağlı Yiyin: bu rahatsızlık da en büyük unsur beslenmeye dikkat etmektir. Düzenli ve dengeli beslenmek yemek borusunda oluşan iltihabın daha hızlı iyileşmesini sağlar.
İlaç Tedavisi: Valasiklovir, asiklovir ve famsiklovir: Yemek borusunda oluşan iltihap eğer virüs yüzünden ise bu ilaçların alınması gerekir.

Antibiyotikler: Yemek borusunda oluşan iltihap bakteri kaynaklı oluşmussa antibiyotik tedavisine başlanır.

Antiasitler: Reflü yüzünden yemek borusunda iltihaplanma oluşmuş ise bu ilaç ani rahatlama sağlamaktadır​. Bu ilaç oluşan iltihap geçene kadar kullanılması gerekir.

Kortikosteroid: Eğer yemek borusunda oluşan iltihap alerji kaynaklı ise bu ilacın alınması gerekir. Bu ilaç oral yollardan alınmaktadır.

Proton Pompa İnhibitörleri: bu ilaç mide asidinin normalinden daha az salgılanmasını sağlar ve reflüyu azaltmaktadır.

Yemekten Sonra Uyumayın: Yemek yedikten sonra uyumak hiç de iyi değildir. Yemekten sonra en az iki, üç saat uyanık kalın. Uyanık olmak yemek borusu iltihabının riskini azaltır ve reflüyu önler. Aşağı listelenen yöntemleri uygulamak iltihabın hızlı iyileşmesini sağlar.
" } ] }