{ "title": "Yemek Borusu Genişlemesi", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Genislemesi-64219.jpg", "date": "20.01.2024 15:06:16", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Yemek Borusu Genişlemesi: Yemek borusu yani özofokus, ağızda çiğnenen ve tükürükle karışan gıdaların mideye iletilmesini sağlayan ve kendine ait bir kas tabakasına sahip olan tüp şeklinde bir yapıdır. Yemek borusu çok dar ise mideye inen yiyeceklerin yutulmasında ve mideye iletilmesinde sorunlar yaşanır. Normalde yutmayla oluşan kasılma dalgası yediğimiz gıdaları mideye geçirir. Bu sistem sürekli kasılma halindedir. Eğer ki bu sistemde gevşeme varsa reflü, yutma esnasında gevşeme gerçekleşmiyorsa da akalazya olarak nitelendirilir.

Yemek Borusu Genişlemesinin Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın gidişi, kronik ve ilerleyicidir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görülür. 20-30 yaşlarında başlayan hastalık, hafif şikâyetlerle kendini gösterir. Yutma güçlüğü hastalığın en belirgin semptomdur. Yemek borusu genişlemesi, yutkunma dışında şikâyetlere de neden olur. Gıdanın göğüste takılıp kalması ve o bölgede sertlik hissedilmesi, sindirilmemiş besinlerin tekrar ağza gelmesi ve bulantıda hastalığın semptomları arasındadır. Hıçkırık, kilo kaybı ve geğirme güçlüğü de diğer semptomlara eşlik eder. Yemek yerken yutkunmada ortaya çıkan zorluk hastanın yemek yemekten çekinmesine sebep olur ya da daha genç hastalarda belirgin hissedilen rahatsızlık, göğüste tıkanma ve sertliktir. Her hastalık gibi bunda da erken teşhis önem arz etmektedir.

Hastalık genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler, bu nedenden dolayı teşhis etmek güçleşir ve zaman alır. Ancak hastalıktan şüpheleniliyorsa, radyolojik tetkikler yapılabilir ve endoskopiden ise hastalığı diğer hastalıklardan ve kanserden ayırt etmek için yararlanılabilir. Kaybedilmiş sinirleri tekrar yerine koymak mümkün değildir ancak tedavi yöntemleri ile hastanın semptomları yaşaması engellenmekte ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Tedavi kısa ve uzun süreli olarak planlanmakta olup, hastalığın derecesine göre birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
" } ] }