{ "title": "Yemek Borusu Anatomisi", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Anatomisi-45373.jpg", "date": "21.01.2024 08:37:11", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Yemek borusu anatomisi, Ağız boşluğundan sonra yutaktan sonra başlayarak anüse kadar uzanan ortalama 9- 10 cm uzunluğunda yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaklardan oluşan boru şeklindeki organlardır. Yemek borusu da sindirim sistemi içerisinde yer alan bir organdır. Oldukça önemli bir yeri olan bu organın büyük bir işlevi vardır. İnsanın yemek yiyebilmesi ya da herhangi bir içecek içebilmesi için yemek borusuna ihtiyacı vardır. Yemek borusu olmadan kişi ihtiyaçlarını karşılayamaz. Aynı şekilde soluk borusu da yemek borusu kadar önemlidir. Kişinin soluk alabilmesi nefes alabilmesi için kişinin soluk borusun ihtiyacı vardır. Şimdi sizler ile yemek borusu anatomisini inceleyelim.

Yemek borusuna oesophahus yani özafagus denir. Yemek borusu sindirim borusunun yutak ile mide arasındaki bölümünde yer alan bir organdır. Yemek borusu ortalama 25 santimetre uzunluğunda ve 1 santimetre çapındaki bir oluşumdan meydana gelir. Yemek borusu 6. Boyun omuru hizasından başlayarak diyafragma deliğinden geçtikten sonra mideye kadar iner. Mideye inen bu oluşum midenin cardia adı verilen bölümü ile bileşerek tamamlanır.

Yemek borusu yani özafagus besinlerin sindiriminin ağızda küçük parçalara ayrılmış sindirime uğramış besin maddelerinin yutaktan sonra mideye ulaşmasını sağlayan bir köprü görevi görmektedir. Ağızda küçük parçalara ayrılmış olan besin maddelerinin yemek borusunda herhangi bir değişikliğe uğramadan mideye kadar ilerler. Yemek borusunun boşluğa bakan iç yüzü tunica mukoza ile örtülüdür. Mukozadan mukus karakterinde salgılanan özafagus salgısı özafagusta oluşturduğu kayganlaştırıcı etkisi ile besin maddelerinin mideye doğru ilerlemesini sağlar.

Yemek borusu anatomisi nasıldır?

Orta katmanda değirmi yapıda çizgisiz kas liflerinden oluşan tunica muskularis vardır. Buradaki kasların peristaltik hareketleri ile besin maddeleri mideye doğru ilerler. En üstte ise bağ dokusundan oluşan tunica adventita tabakası vardır. Yemek borusu geçtiği bölgeye göre 3 bölüme ayrılır:
Yemek borusunun genişliği boş ve dolu olmasına göre değişir. Boş iken değişikliği 1- 1.5 cm dolu olduğu zaman 2.5-3 cm'ye kadar çıkar. Yemek borusunun çapları her yerde aynı olmayıp bazı yerlerde darlıklar gösteren silindir şeklindedir.

Yemek borusunun görevleri: Yemek borusu alınan besinlerin yutaktan sonra mideye iletilmesini sağlar. Buradan geçen besin maddeleri herhangi bir değişikliğe uğramazlar. Besinlerin ilerlemesi yapısındaki çizgisiz kas liflerinin peristaltik hareketleriyle olur. Besin maddelerinin ilerlemesinde yer çekiminin de olumlu katkısı olur.
" } ] }