{ "title": "Yemek Borusu Acıması", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Yemek-Borusu-Acimasi-87532.png", "date": "19.01.2024 19:21:18", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yemek borusu acıması; yutkunurken, yemek yerken veya bir şey içerken acı ve ağrılar oluşabilmektedir. Hissedilen bu acı ve ağrılar çoğunlukla yemek borusunda oluşan hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir. Yemek borusu, boğaz bölgesi ile ilişkili olduğundan yemek borusundaki rahatsızlıklar aynı zamanda boğaz bölgesinde de hissedilmektedir. Yemek borusu acıması; yemek yerken, nefes alıp verirken ve çoğunlukla yutkunurken kişinin acı çekmesine sebep olmaktadır.

Yemek borusu acıması sebepleri nelerdir?

Yutkunurken, yemek yerken acı ve ağrının hissedilmesinin en bilinen sebeplerinden biri boğaz enfeksiyonu hastalıklarıdır. Boğaz enfeksiyonu hastalıklarında yemek yerken zorlanma ve acı gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Boğazların iltihaplanması durumu birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden mutlaka Uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Aynı zamanda boğaz bölgesinde kistler ve tümörlerde oluşmaktadır. Boğaz bölgesinde meydana gelen tümör ve kistler yutkunma ve yemek yerken zorlanmalara ve acıya neden olabilmektedir. Tümörlere bağlı yutkunma sırasında hissedilen ağrı ve acı kanser gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceğinden dolayı mutlaka Uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz tarafından uygulanacak muayene ve tetkikler sonucunda teşhis konulmalıdır.

Sigara içmek; yemek borusunu ve nefes alma yollarını doğrudan etkilemektedir. Nefes yollarını etkilemesi sonucunda meydana gelebilecek enfeksiyon ve yemek borusu acıması meydana gelebilmektedir.

Ayrıca aşırı heyecan, kuruntu, endişe ve aşırı stres gibi yaşanan duygular yutkunma sırasında acı ve bazı sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle yoğun yaşanan duygu durumlarında, psikolojik etkenler, yutkunamama ve yemek borusunda acımaya sebep olabilmektedir.

Yemek borusu acıması tedavisi nasıl yapılır?

Yemek borusu acıması sebeplerimutlaka Uzman hekimler tarafından araştırılarak, yapılan testler sonucunda teşhis konulduktan sonra doktorunuz tarafından uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Doktorunuzun uygulayacağı tedavi yöntemini mutlaka önerilen sürede ve miktarda uygulamanız çok önemlidir.
" } ] }