{ "title": "Nefes Borusu ve Yemek Borusu", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Nefes-Borusu-Ve-Yemek-Borusu-84774.jpg", "date": "21.01.2024 12:49:55", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Nefes borusu ve yemek borusu: Vücutta bulunan sistemlerin birbiri ile uyumu oldukça önemlidir. Kişinin yemek yiyebilmesi, su içebilmesi ya da en önemli şey olan solunumunu yapabilmesi için nefes borusu ve yemek borusuna ihtiyacı vardır. Nefes borusu ve yemek borusu oldukça önemli olan iki oluşumdur. Nefes borusu solunum sistemi organları içerisinde yer alan bir organ iken, yemek borusu sindirim sistemi organları içerisinde yer almaktadır. Bu iki farklı oluşumun görevleri ve yapıları birbirinden oldukça farklıdır. İki farklı sistemin iki farklı organı olan nefes borusu ve yemek borusunu ayrı ayrı ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Nefes borusu ve yemek borusu

Yemek borusu: Tıp dilindeki adına özafagus denir. Yemek borusu sindirim borusunun yutak ile mide arasındaki ortalama 25 cm uzunluğunda 1 cm çapındaki bölümüdür. Yemek borusu 6. Boyun omuru hizasından başlar ve diyaframadaki deliğinden (Hiatus oesophagus) geçtikten sonra midenin cardi denilen bölümü ile birleşir. Yemek borusu ağızda daha küçük parçalaraaayrılarak sindirime uğrayan besin maddelerinin yutaktan sonra mideye ulaşmasını sağlayan geçittir. Besin maddeleri yemek borusunda herhangi bir değişikliğe uğramadan mideye ulaşırlar.

Yemek borusunun boşluğa bakan iç yüzü tunica mukoza ile örtülüdür. Mukozadan mukus karakterinde salgılanan özafagus salgısı özafagusta oluştuğu ıslaklık ve kayganlık sayesinde besin maddelerinin mideye doğru ilerlemesini sağlar. Orta katmanda değirmi yapıda çizgisiz kas liflerinden oluşan tunica muskularis vardır. Buradaki kasların peristaltik hareketleri ile besin maddeleri mideye doğru ilerler.

Nefes borusu: Soluk borusu ya da trachea da denilen nefes borusu solunum sistemi içerisinde yer alan bir organdır. Larynxin alt ucunda 6. Boyun omuru hizasından 4. Göğüs omuru hizasına kadar uzanan kıkırdak halkalardan yapılmış hava yoludur. Soluk borusunun arka kısmında kıkırdak yapı olmadığından, yemek esnasında arka tarafta komşu olduğu yemek borusunun genişlemesine izin verir.

Nefes borusu sağ bronş ve sol bronş olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu bronşların uzunluğu kişiden kişiye değişmektedir. Nefes borusu solunum sisteminin gırtlaktan sonra gelen havanın geçtiği yoldur. Nefes borusu mukozasının mukus salgısı ve silyaları yabancı maddeleri tutar. Bu yabancı maddeler silyaların ters hareketleri ile dışarı atar.
" } ] }