{ "title": "Bebeklerde Yemek Borusu Ameliyatı", "image": "https://www.yemekborusu.gen.tr/images/Bebeklerde-Yemek-Borusu-Ameliyati-37393.jpg", "date": "20.01.2024 11:48:15", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Bebeklerde yemek borusu ameliyatı, yemek borusu hastalığı toplumda sık görülen hastalıktır. Yeni doğan bebeklerden başlayarak erişkinlere kadar birçok kişide görülür. Özellikle bebeklerde yemek borusu hastalığının yanı sıra çoğunda kalp hastalığı, kromozom anomalileri, ciğer hastalıkları gibi hastalıklarında eşlik ettiği belirtilir. Bebeklerde yemek borusu tek başına kapalı olarak dünyaya gelebilir. Bazı bebeklerde soluk borusu arasında ince bağlantı olduğu gözlenir. Özellikle gebelik süreci içerisinde doktorun şüphesi ile ortaya çıkarken yemek borusu tıkanıklığı ile bebeğin doğduğu görülür. Yemek borusunun alt bölümünde fistül ismi verilen ince bir bağlantının olması sayesinde bebeğin soluk aldığı belirtilirken; gebelik süreci içerisinde tanısı gerçekleştirilemez. Bebeklerde yemek borusu ameliyatı, doğumdan sonra bebek yoğun bakıma alınarak cerrahi uzmanlar ile gerekli tedavisi sağlanır. Bu süreç içerisinde bebek tükürüğünü yutamama. Gerekli şekilde ağızdan beslenemez ve tükürüğün ağızdan dışarı aktığı görülür. Bazı zamanlarda ise tükürüğün soluk borusuna kaçarak bebeğin boğulma hissi yaşamasına neden olur. Yapılan tetkikler ile yemek borusunun ucunun çok dar veya kapalı olduğu tespit edilir. Gerekli tedavi için hazırlıklar yapılır.

Bebeklerde yemek borusu ameliyatı uygulaması

Bebeklerin günlük hayatına rahatça devam etmesi için yemek borusu tıkanıklığının giderilmesi gerekir. Bu yöntem için cerrahi müdahale yapılır. Yemek borusunda bulunan tıkanıklığının şekline göre ameliyat tercih edilir. Bazı bebeklerde ameliyat birkaç saat sürerken bazı bebeklerde oldukça uzun sürer. Bebeklerde bulunan başka hastalıkların kontrol altında alınması ile bebeğin ameliyata alınması gerekir. Özellikle akciğer enfeksiyonu ve kalp hastalığı gibi sebeplerden dolayı bebekte sıkıntı bulunuyor ise ameliyatı için biraz zaman gerekir. Yemek borusu ameliyatı için açık Laparoskopi yöntemi kullanılarak uygulama gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde cerrahi yöntem ile bebeğin göğüs boşluğuna girilerek yemek borusunun alt ve üst uçlarının görülmesi sağlanır. Bu bölümde bulunan fistülün alınması ile soluk borusunda bulunan hasarın tamir edilmesi gerekir. Sonrasında yemek borusu uçlarının birbirine takılması ile dikme gerçekleşir. Yemek borusunun uç kısmı ile alt kısmının arasında büyüklük farkı olduğu için onarım sonrasında kadehe benzeyen yemek borusu görüntüsü ortaya çıkar.

Bebeklerde yemek borusu ameliyatı sürecinde bebeğin beslenmesi için sonda takılması gerekir. Ayrıca bu bölümde oluşabilecek herhangi bir kaçağın dışarı atılması için göğüs boşluğuna tüp takılır. Yapılan uygulamalar sonrasında göğüs boşluğunda açılan bölüm kapatılarak bebek yoğun bakıma alınır. Bu süreç içerisinde bebeğin durumu takip edilerek birkaç gün yoğun bakımda kalınması ile cihaz sayesinde hayatına devam etmesi desteklenir. Bebek kendi başına soluk almaya başladığı zaman makineden ayrılarak normal odaya alınır. Bu süre zarfında yemek borusuna takılı olan tüple bebeğin beslenmesi gerçekleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise yemek borusu tüpüne tükürüğün kaçmamasıdır. Yapılan uygulamanın bir hafta sonrasında ilaçlı film çekilerek yemek borusunun bulunduğu alanda herhangi bir komplikasyonun olup olmadığı araştırılır. Herhangi bir problem yoksa göğüs tüpü çekilerek bebeğin günlük hayatına dönmesi sağlanır. Bu süre zarfında bebek anne sütüyle beslendiği için hiçbir problem yaşanmazken; ek gıdaya geçildiği zaman bazı sıkıntıların yaşanır. Bu sebepten dolayı bebeğe verilen ek gıdaların bilendir veya çatal ile iyice ezilerek mama kıvamına gelince bebeğe yedirilmesi tavsiye edilir.

Bebeklerde yemek borusu ameliyatı geçiren çocukların dört yaşına gelene kadar bu şekilde beslenmesi tavsiye edilir.
" } ] }