Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Sonrası
Yemek Borusu Kanseri Ameliyat Sonrası: Yemek borusu, ağızdan başlayarak midede sona eren 25 cm uzunluğunda tüp biçiminde bir organdır. Bir bölümü kaslardan ve kas liflerinden oluşmuştur. Yediğimiz besinler, boğazdaki kasların kasılıp gevşemesiyle lokmalar mideye gider. Yemek borusu ameliyatı kanser görüldüğünde yapılmak zorundadır, çünkü ilaçlı tedavisi yoktur.
Yemek borusu ameliyatı zordur, çünkü yemek borusunun geçtiği bölgede önemli diğer organlar bulunur. Bu bölgede lenfler vardır ve kanser onlara da sıçramış olabilir. Lenflerin kanserli bölgelerini de temizlemek gerekir.
Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Yemek borusu kanseri ameliyatı sonrası, hastada ruhsal ve fiziksel durumlar nedeniyle iştahı azalabilir ve yiyeceklerden tat alamayabilir. Ameliyat sonrası vücudun daha çabuk toparlanması ve yaraların daha çabuk iyileşmesi için hastanın iyi beslenmesi şarttır. Yemek borusu kanseri ameliyatı sonrası vitamin, protein ve mineral açısından zengin gıdalar tüketmelidir. Hasta her ne kadar iştahsız ve isteksiz olsa bile zorlayarak yemek yemelidir. Beslenirken, kabız yapıcı gıdalardan uzak durulmalıdır. Çünkü tuvalete çıkarken zorlanmak, basınç yaratacağı için ameliyatlı bölgeyi zorlayacaktır. Bu durum yaranın geç iyileşmesine neden olur. Şimdi ameliyat sonrası hasta neler yemeli onları sıralayalım; - Hazır, dondurulmuş ve konserve yiyecekler yememelidir.
- Meyve tüketirken, hazır meyve suyu yerine taze sıkılmış meyve suyu içmeli ya da direk meyveyi yemelidir.
- Yemek borusu kanseri ameliyatı sonrası, aldığı ilaçlardan dolayı bağırsaklar hasar görmüş olabilir. Lifli gıdalar tüketerek sindirimi kolaylaştırmak gerekir.
- Elma, armut, greyfurt, şeftali, muz gibi meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri gerektiği kadar tüketmelidir.
- Esmer pirinç, kepekli ekmek, çavdar gibi lif açısından zengin gıdalar yemeli
- A vitamini açısından zengin balık yağı, kuzu ciğeri ve peynir yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.
- Balık, tavuk, kırmızı et, hindi tüketimi ameliyat sonrası iyileşme açısından önemlidir.
- Baklagiller, yumurta sarısı çinko bakımından zengin besinlerdir ve yemek borusu kanseri ameliyatı sonrası tüketilmelidir
23.01.2024 03:16:45
Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Sonrası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|