Yemek Borusu Hastalıkları
Yemek Borusu Hastalıkları, Yemek borusu tıbbi adıyla özafagus, ağız yoluyla alınan besinlerin mideye ulaştırılmasını sağlayan sindirim sisteminde sadece ulaştırmadan sorumlu organdır. Yeri ağız ile mide arasında olup boyu yaklaşık olarak 25 santimetredir. Ulaştırma görevinden sonra en önemli görevlerinden biri de hava yutulmasını önlemektir.
Yemek borusu hastalıkları nelerdir?
Akalazya: Yemek borusunun mideye giriş yapan bölgesi normalde besinlerin yemek borusuna geri dönüşü olmaması için bir sfinkter mevcuttur. Ancak akalazya durumunda bu sfinkter kısmında bir darlık söz konusudur. Buna bağlı olarak yutma güçlüğü ve bu darlık yüzünden yutulan besinlerin ağza geri gelmesi söz konusu olabilmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Başka bir hastalığın komplikasyonu olarak da oluşabilmektedir. Genç yaşta ortaya çıkan yutma güçlüğünde akalazyadan, ileri yaşlarda görülen yutma güçlüklerinde ise yemek borusu kanserinden şüphe edilmelidir.
Kalazya: Yemek borusuyla mide arasında besinlerin yemek borusuna kaçmaması için bir sfinkter olduğunu söylemiştik. Kalazya da ise akalazyanın tam tersi bir durum vardır. Kalazyada bu sfinkter gevşemiştir ve bunun bir sonucu olarak mideye giden besinler yemek borusuna geri kaçmaktadır. Belirti olarak da erişkinlerde nedeni bilinmeyen kusma ve ağza besinlerin geri gelmesi. Yeni doğan bebeklerde ise her beslenme sonrası gelişen kusmalardır.
Gastro Özafagial Reflü: Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumunda oluşan bir durumdur.
Bilindiği üzere midede besinlerin kolay sindirilmesi için çok güçlü bir asit vardır. Bu durumda yutulan besinler mideye ulaşınca bu asitle temas etmiş oluyorlar ve asitle karışan bu besinin yemek borusuna kaçması halinde yemek borusunun kendisine has mukozası tahriş olur ve yemek borusunda yanık ve yakınmalar olur. Tedavi edilmezse mide kanserine yol açabilmektedir.
Peptik Özofajitler- Özafagus Yanıkları: Ağız ya da alkali maddelerin ağızdan alınarak yutulması sonucu ağız, farenks, özafagus ve midede yanıklar görülür. Özofagus yanıkları alınan maddenin miktarı, yoğunluğu ve dokuyla temasına göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin sıvı maddeler katı maddelerden daha az tahrişe neden olmaktadır.
- Özefajit: Midedeki içeriğin reflüsü sonucunda yemek borusuna gelerek yemek borusu mukozasında ödem ve irritasyon sonucu iltihaplanmasıdır.
19.01.2024 05:41:27
Yemek Borusu Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|